Månedlige arkiver: juni 2016

3. Johannes på 3 minutter

3-john-600x600-free-bible-iconSom i 2 Johannes introduseres forfatteren som “den eldste”, men det er også i 3 Johannes nok likheter med de andre skriftene av Johannes til å anta at han skrev dette brevet også. Den historiske bakgrunnen er den samme som for 2 Johannes, men dette brevet er skrevet til Gajus for å oppmuntre ham til å fortsette å ønske de kristne omreisende evangelistene velkommen, selv om Diotrefes motarbeider Gajus og resten av menigheten.

Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

1. Johannes på 5 minutter

1-john-600x600-free-bible-iconForfatteren sier ikke hvem han er, men både kirkefedre og skrivestil peker i retning av apostelen Johannes. Bakgrunnen for brevet ser ut til å være en menighetssplittelse, hvor noen som har gått ut av menigheten (2,19) nå fornekter at Jesus er Messias (2,22-23), skaper forvirring og fører vill (2,26) og fornekter at Jesus kom som et menneske (4,2-3). De fjernet dermed forsoningen (2,2; 4,10). De hevdet at det var frelse et annet sted enn i Jesu død på korset, og det var alvorlig.

Johannes ønsker med dette brevet å bevare menigheten og få dem til å holde seg til budskapet de hørte i begynnelsen (2,24). Han vil også forsikre dem om at de har evig liv (5,13), og han gir dem tre tester som kan å hjelpe dem til å identifisere ekte troende blant de som vil villede dem. De må ha: 1) rett lære (f.eks. 2,18-25; 4,1-6), 2) rett livsstil (f.eks. 2,3-6; 3,24) og 3) kjærlighet (f. eks. 4,20-21; 5,1-2).

Alle skriftene til Johannes dateres vanligvis til 90-tallet.

Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

Hebreerne på 7 minutter

hebrews-600x600-free-bible-iconForfatteren av Hebreerbrevet ville fått mye heder og ære for dette brevet, om vi hadde visst hvem han var. Her trekkes det viktige linjer fra GT til NT for å vise hvordan Jesus er større enn den gamle pakt på alle måter. Dette kan han ha gjort for å forhindre at leserne gikk tilbake til jødedommen for å unngå forfølgelse.

Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

Markus på 3 minutter

mark-600x600-free-bible-iconMarkusevangeliet er blitt kalt et sammendrag av Peters forkynnelse om Jesus, og tradisjonen sier at det ble skrevet for å oppmuntre hedningekristne i Roma som ble forfulgt av keiser Nero etter at Roma brant i år 64 e.Kr.

En kort gjennomgang av evangeliet finnes som tidligere episoder og på nettsida.

Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production, født av jomfru Maria, pint under Pontius Pilatus…

Titus på 3 minutter

titus-600x600-free-bible-iconTitus ble sendt til Korint for å ordne opp i problemene der, og nå har Paulus latt ham bli igjen på Kreta for å “ordne det som fremdeles var ugjort”. I tillegg skulle han innsette eldste i hver by der.

En gjennomgang av brevet finnes som tidligere episoder.

Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

Efeserne på 5 minutter

ephesians-600x600-free-bible-iconDe kristne i Efesus var redde for åndeverdenen, og Paulus minner dem derfor om Jesu posisjon i universet og hva Gud har gjort for dem i Jesus.

Skriftlig versjon: http://bibelnerden.no/onewebmedia/Intro_Ef.pdf
Studiehefte på Efeserne: http://www.nkss.no/produkt/se-tenk-lev.

Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

Filemon på 3 minutter

philemon-600x600-free-bible-iconEr alle egentlig like i Kristus? Til og med en rømt slave som etter loven fortjente dødsstraff? I dette lille brevet står faktisk hele evangeliet på spill: Fungerer det i praksis?

Skriftlig versjon på nettsida. Der finner du også en gjennomgang av brevet som tidligere podcaster.

Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

Kolosserne på 2 minutter

colossians-600x600-free-bible-iconKolosserne hadde blandet troen sin med jødedom, hedenske mysteriekulter og filosofi. Paulus sier at Jesus er alt de trenger.

Du finner en pdf med en gjennomgang av brevet og en skriftlig versjon av denne introen på nettsida.

Ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.

Filipperne på 4 minutter

philippians-600x600-free-bible-iconPaulus er i fengsel, men skriver mye om glede. Hovedhensikten med brevet er nok likevel å oppfordre til enhet. For å hjelpe enheten legger han vekt på at ydmykhet er veldig viktig.

Skriftlig versjon på nettsida, ikon fra overviewbible.com, jingle fra Starbreather Production.