Månedlige arkiver: januar 2021

Romerne (del 5): Abrahams tro og tvil. Er det egentlig troen som frelser oss? (kap 4)

Abraham ble regnet som rettferdig fordi han trodde Gud – før han ble omskåret. Slik ble han åndelig stamfar til alle som tror, uavhengig om man er jøde eller hedning. Paulus sier han aldri vaklet i troen, men ser det ikke ut som at han gjorde det i 1. Mosebok? Hvordan kan Paulus omtale Abraham på denne måten, og hva kan dette lære oss om hva tro er?

Romerne (del 3): Hva stoler du på? – og flere selvransakende spørsmål (2:1 – 3:20)

I kapittel 2 henvender Paulus seg til jødene, som tross alt ville tro bedre om seg selv enn alle «hedningene» som har fått gjennomgå i kapittel 1. Men Paulus refser jødene også og sier at de ikke kan stole på at det å være jøde og ha Moseloven gjør dem noe bedre enn andre. I kapittel 3 oppsummerer han at alle mennesker er syndere – uavhengig av om man er jøde eller hedning.

Romerne (del 2): Menneskets grunnleggende problem og Gudsargumenter (1:18-32)

Hvordan kan Paulus påstå at alle kan vite at Gud finnes og at ingen dermed er uten unnskyldning? I dette avsnittet beskriver Paulus et slags «kontinuerlig syndefall», at alle mennesker velger å tilbe enten Gud eller noe annet, og at man dermed «holder sannheten nede i urett».

Romerne (del 1): Intro og 1:1-17

Romerbrevet er det viktigste og mest betydningsfulle brevet Paulus skrev, hvor han forklarer det grunnleggende i den kristne tro. Likevel er det skrevet inn i en situasjon som menigheten i Roma stod oppe i og må tolkes i lys av dette. I første del setter vi oss inn i den historiske bakgrunnen, og vi ser på introduksjonen i 1:1-7 og vers 16-17 for å få et overblikk over hva brevet kommer til å handle om.

Presentasjon på nettsiden.

2. Tessaloniker (del 2): Frafall, Den Lovløse og Jesu gjenkomst (kap 2)

2. Tessaloniker kapittel 2 er en skikkelig nøtt. Hvem er (eller var) Den lovløse? Hva slags frafall er det snakk om før han kommer, og hvem er det som holder ham igjen (og som også kan omtales i intetkjønn)? Er det fortsatt framtid, eller kan hendelser i det første århundre hjelpe oss? I denne episoden loves det ingen bombastiske svar, men du får i alle fall noen forslag.