Månedlige arkiver: desember 2021

1. Mosebok (del 6): Josefs liv (kap 37-50)

Josef-historien forklarer hvordan de endte opp i Egypt, hvor leserne har kommet ut fra. Gud sier ingenting til Josef, men er med i kulissene, snur det onde til noe godt, og har en plan hele veien. Historien viser hvordan Gud bruker syndige menneskers handlinger til å redde verden (50:20). Etter Juda og Tamar-episoden i kap 38 tar vi også et tilbakeblikk på Noahs forbannelse av Kanaan (kap 9), Lots døtre (kap 19) og Sikem og Dina (kap 34).

1. Mosebok (del 5): Jakobs kamp (kap 25-36)

Israels stamfar er ikke noe godt forbilde. Han lever opp til navnet sitt og lurer sin egen bror og sin blinde far for å bli velsignet. Han må derfor rømme, og etter 20 år borte fra familien kommer han tilbake og møter fortiden sin. Da møter Gud ham med en slåsskamp! Og velsigner ham. Dette blir vendepunktet for Jakob. Jakobs historie viser at det er Gud som er helten i historien, og at han får sin plan til å skje ved sin nåde.

1. Mosebok (del 4): Abrahams trosreise (kap 12-25)

Abraham velges ut for å bli et stort folk som velsignelsen til hele verden skal komme fra. Det er her Guds store plan for alvor begynner. Abraham er også den store troshelten i NT, fordi han er den første Bibelen sier ble rettferdiggjort ved tro. Men Abrahams tro er ikke alltid stødig, og han stoler ikke alltid like mye på Gud. Han må også vente 25 år før løftet om en sønn med Sara blir oppfylt. Hva lærer han i mellomtiden?