ESTER

ESTER

Jødene reddes fra folkemord

Setting: I Susa, hovedstaden i Persia, 483 - 473 f.Kr.

Nøkkelvers:  4:14

Kronologisk kommer Esters bok mellom Esra kap 6 og 7, ettersom Xerxes I var konge av Persia 486-465 f.Kr. Mange av jødene i Babylon dro aldri tilbake til Judea, og i denne boka får vi innblikk i hva som skjer i Persias hovedstad Susa. Samtidig handler boka om alle jøder i alle provinsene av Persia, inkludert de som hadde vendt tilbake til Jerusalem.

 

Etter at Ester har blitt dronning, setter kongen agagitten Haman over alle stormennene, og alle kneler for ham - alle unntatt Esters eldre søskenbarn Mordekai, med den begrunnelse at han er jøde. (Mordekai er av Sauls slekt, mens Haman kan stamme fra amalekittkongen Agag i 1. Sam 15. Dette gamle fiendskapet mellom Guds folk og amalekittene ser ut til å være en del av bildet.) Haman blir så sint at han faktisk vil utrydde alle jøder i hele Persia pga dette. Ester bruker sin posisjon og planlegger nøye for å få Xerxes på sin side og avsløre Haman. Slik redder hun alle jødene i hele Persia, og dette blir bakgrunnen for den jødiske høytiden Purim (som ikke nevnes i Moseloven). Ordet kommer fra 'pur', det persiske ordet for 'lodd', fordi Haman kaster lodd om hvilken dag han skulle gjennomføre den onde planen sin (3:7).

 

Gud nevnes ikke i Esters bok, men han er i kulissene og i “tilfeldighetene” som skjer (og indirekte i 4:14). Forfatteren utviser meget bra fortellerkunst, i tillegg til at hendelsen har ingrediensene til en god historie: En vakker og modig heltinne, romantikk, alvorlig trussel mot de gode hovedpersonene, en gjennomført ond skurk, spenning, ironi, twister, og en happy ending. Haman fremstilles latterlig og det er meningen at vi skal le av ham, kanskje fordi Gud ler av de som legger onde planer mot ham eller hans folk (Sal 2).

 

Selv om Gud ikke nevnes, er Ester likevel en viktig del av den store fortellingen i GT og vår historie som kristne. Hadde Haman lyktes, ville ikke Jesus ha kommet. Men 4:14 viser at Gud ville ha reddet jødene uansett hva Haman og Ester hadde gjort. Ingen ting kan stoppe hans plan.